لاستیک ها دارای سطوح و طرح های مخصوصی به نام آج هستند. هدف از ایجاد این آج ها ایجاد اصطکاک و جدا شدن آب از لاستیک است. هیدرو پلنینگ زمانی اتفاق می افتد که آب دیرتر از تماس با لاستیک از آن جدا شود و موجب جدا شدن لاستیک از جاده و در نتیجه انحراف و لغزش است. این اتفاق حتی در سرعت های پایین نیز رخ می دهد ولی در سرعت بالا بیشتر اتفاق می افتد. یکی از خطرناکترین زمان ها برای این رویداد 10 دقیقه ابتدایی باران است که قطرات بر روی باقیمانده روغن روی سطح جاده ریخته و سطحی کاملا لغزنده ایجاد می شود. در این حال ممکن است راننده کنترل خودرو را از دست بدهد و کیفیت ترمزها پایین بیاید. 

اما هیدروپلیلنگ در چه موارد دیگری رخ می دهد؟ این پدیده می تواند نتیجه خطای انسانی باشد . رانندگی با سرعت بالا، ترمزهای سنگین و فرمان دادن شدید و ناگهانی هم می تواند به وقوع این پدیده منجر شود که بی شک جان سرنشیان خود را به خطر می اندازد به خصوص هنگامی که ناگهانی و غیر منتظره باشد.


شاید برایتان این سوال پیش آید که هیدروپلنینگ در کدام خودروها بیشتر اتفاق می افتد؟ باید گفت که این اتفاق برای هر خودرویی پیش می آید اما برخی خودروها مثل خودروهای سبک و وانت های بدون بار این پدیده را بیشتر تجربه می کنند . در مقابل خودروها سدان فول سایز مثل بنز S کلاس این اتفاق را کمتر خواهند دید. هرچه لاستیک پهن تر باشد سطح تماس بیشتری با جاده داشته و کشش خود را حفظ می کند . لاستیک های صاف احتمال بیشتری برای تجربه این پدیده را خواهند داشت . خودورهای دیفرانسیل جلو وضعیت بهتری دارند چراکه وزن پیشرانه روی چرخ های جلو قرار دارد و این امر کشش آنها ر بیشتر می کند 

یکی از بهترین روش ها برای رفع این مشکل این است که اصلا با آن مواجه نشوید. هرچند امکان اینکه با بارش باران دیگر رانندگی نکنیم وجود ندارد اما در همه حالات سرعت مطمئنه و چک کردن وضعیت لاستیک ها به صورت منظم می تواند تا حدودی ریسک این پدیده را پایین بیاورد.